angle-left Osynliga röster

Osynliga röster

21 september-23 november 2018. Konstnären och serieskaparen Amelia Alvarez ställde ut sina bilder i serieformat, där hon inspirerats av socialt utsatta kvinnor och ungdomar.

Konstnären Amalia Alvarez inspireras av ungdomar och kvinnor från hela Sverige, med olika bakgrund och genus, som lever i utsatta situationer. Hennes bilder visar hur dessa människor uppfattar samhället de lever i utifrån sin sociala position. Resultatet är en utställning i serieformat som ger en röst åt dem som sällan hörs i det offentliga.

Om Amalia Alvarez

Amalia Alvarez bor i Lund sedan 2001 och har hunnit med att få Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris, arbeta fackligt med papperslösa arbetare, studera genusvetenskap, serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola och arbeta som serietecknare/forskarassistent på Malmö Universitet.

Hon har också publicerat de trespråkiga serieböckerna ”Fem papperslösa kvinnors historier”, som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och ”Fem historier om prostituerade” (2016). Båda böckerna verkar inom genren socialrealism och baseras på verkliga historier.

2015 medverkade hon som illustratör i ”Antirasistisk ordbok” som gavs ut av Antirasistiska akademin, där hon organiserar sig. 

Amalia medverkar i seriealbumet "Draw the line", som är historier i kölvattnet av Metoorörelsen, och i SVT:s dokumentär "Serietecknarna", som finns tillgänglig på SVT Play.

Utöver det har Amalia tecknat för ett flertal tidskrifter och magasin, exempelvis Mana, Arbetaren, Feministiskt perspektiv och Bang, men även i de spanskspråkiga medierna Liberación och Magazine Latino.

Hon har också medverkat i flertalet utställningar som ”Women making history” på Malmö Muséer, ”Migration memory encounters” på Malmö Stadshus och nu senast i Bästa Biennalens utställning Kaos. 

Sök

Språk

sv-se en-gb