Feriepraktikanternas boktips

Stella och Linnea, årets feriepraktikanter på huvudbiblioteket, bjuder på sina bästa boktips.

Omslag till boken Förr eller senare exploderar jag av Johan Green

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Hazel Grace är 17 år och är diagnosticerad med sköldkörtelcancer sen tre år tillbaka. Trots att hennes tumörer mirakulöst krymptes, vet hon fortfarande att hon aldrig kommer bli frisk igen. Den ständiga vetskapen om att hon ska dö resulterar i att hon isolerar sig själv hemma i soffan framför teven.

Hazels oroliga mamma insisterar att anmäla hennes inte så positiva dotter till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Stödgruppen visar sig att ha den motsatta effekten av mammans välmenande syfte, ända tills Augustus Waters, en pojke friskförklarad från sin cancer, dyker upp till stödgruppen och kastar Hazels liv i en helt ny riktning. Den tveklösa och väldigt starka kemin mellan dem utvecklas under boken till en vacker ung kärlek.

Jag tycker att denna bok är absolut en av de bästa böckerna jag har läst. Det är en berättelse om cancer, ja, men det är en otroligt vacker och gripande historia om livet, Hazel och Augustus. Den berättar väldigt berörande om hur det är att vilja leva ett fullt liv med smärta och en säkerställd tidig död. Författaren har verkligen lyckats med att beskriva ungdomar i allmänhet och deras beteende.

Dialogerna i boken är helt geniala och extremt roliga. Jag hittar sällan böcker jag skrattar till, men denna var på pricken. Därför var jag förvånad över att en bok som denna som uppenbarligen är sorglig, var den som kunde få mig att skratta som mest.

Denna berättelse är fantastisk på så många olika sätt, den är en perfekt blandning av glädje, humor och sorg. Sekunden jag började läsa ville jag inte sluta för att jag inte bara blev fäst vid karaktärerna utan även vid hur vackert berättelsen utvecklades och fångade läsaren. Jag skulle säga att denna bok passar ungdomar och vuxna som bäst!

/Linnea

Omslag till boken Lotus blues av Kristina Ohlsson

Lotus Blues av Kristina Ohlsson

En dag träffar advokaten Martin Benner brodern till den kända seriemördaren Sara Texas. Han är desperat efter Benners hjälp för att bevisa att Sara är oskyldig till de mord hon själv erkänt till innan hon tog livet av sig.

I boken får vi läsare följa med på jakten efter sanningen och även den försvunna sonen Mio. Det som jag gillade med den här boken är att det konstant kom upp flera nya ledtrådar som gjorde att jag inte kunde lägga ifrån mig boken, jag var tvungen att läsa vidare för att försöka få ett svar på vem, varför och hur. Vem låg bakom allt? Varför hände allt? Hur hade det hänt? Och VAD hade egentligen hänt?

Det bästa med boken enligt mig var att det fortfarande fanns obesvarade frågor i slutet som gjorde att jag tvungen att läsa andra boken i serien för att få alla mina frågor besvarade. Boken utspelar sig bland annat här i Stockholm som gör att man kan känna igen sig till viss del och även fast att det är en thriller så finns det lite komedi med som gör att man skattar lite nu och då.

Lotus Blues är en av de bästa böckerna som jag läst på länge och när jag plockade upp boken gick den inte att lägga ner. Jag skulle rekommendera denna bok till lite äldre ungdomar.

/Stella

Omslag till boken Pojken som kallades Det av Dave Pelzer

Pojken som kallades Det av Dave Pelzer

Denna bok är en självbiografisk berättelse om Daves uppväxt mellan 4-12 års ålder när han utsattes för grov barnmisshandel, innan han blev omhändertagen av myndigheterna. Daves alkoholiserade samt psykiskt sjuka mor plågade och vanvårdade honom så pass grovt att det kom att bli en av de tre värsta fallen av barnmisshandel i Kalifornien.

I boken följer vi Dave under 8 smärtsamma och slitsamma år där hans mamma utsatte honom för tortyrliknande metoder, vanvård och grov misshandel. Varje dag lever Dave i ren skräck av att hans mor ska finna honom som ett störningsmoment och straffa honom på ofattbart sadistiska sätt, som är omöjliga att ens föreställa sig.

Dave återberättar sin historia på ett extremt berörande och gripande sätt att man nästan hamnar i chock över hur hemskt ett barn kan leva. Beskrivningarna av hans vardagar och hans mors handlingar och beteende är väldigt utförliga som fångar läsaren ordentligt.

Denna läsning var för mig rätt plågsam, men jag var så pass investerad i berättelsen att jag omöjligt kunde lägga ifrån mig boken, hur tragiska och hemska scenerna än var. Boken lämnar djupa sår och sätter sig fast i minnet. Trots att berättelsen är så hemsk tycker jag att det är en nödvändig läsning för de allra flesta eftersom ämnet tyvärr är fortfarande aktuellt världen över.

Jag kommer ihåg att jag smygläste denna bok som egentligen tillhörde min storasyster när jag var runt 12 år, jag var helt förkrossad men kunde inte sluta komma tillbaka till boken för att läsa fler sidor. Daves historia hade mig i ett järngrepp i flera månader efter jag läst ut boken.

Denna bok är inte för känsliga läsare då den är detaljrik i alla bokens våldsamma moment, därför rekommenderar jag boken till äldre ungdomar och vuxna människor.

/Linnea

 

 

 

Sök

Språk