Ulrika Knutson får Karin Boyes litterära pris

– Det är totalt överraskande och jätteroligt att få priset! Jag känner mig både rörd och hedrad, säger journalisten, kritikern och författaren Ulrika Knutson.

Ulrika Knutson. Fotograf/källa: Sören Håkan Lind

Journalisten, författaren och kritikern Ulrika Knutsson har ”med pregnans, bildning och humor skildrat ett tidevarv med kloka och normbrytande kvinnor, vars mål var en framtid byggd på humanism och respekt för varje individ”, skriver juryn i sin motivering.

– Först tänkte jag att det måste vara något fel när jag fick beskedet att jag fått priset – jag är ju inte poet! Men när jag förstod hur de hade resonerat i sin motivering blev jag verkligen rörd. Det känns som om de verkligen har sett vad jag har försökt göra, säger Ulrika Knutson.

När det har hunnit sjunka in varför hon får priset inser hon också att hon och Karin Boye har flera beröringspunkter.

– Karin Boye är ju en oerhört känd och älskad poet men hon var också en skicklig kritiker och hade en journalistisk ådra. Hon var också en debattör och samhällskritiker.

I hennes senaste bok, biografin ”Den besvärliga Elin Wägner” (2020), är Karin Boye närvarande på olika sätt. Karin Boye och Elin Wägner kände varandra och verkade i samma kretsar under förra seklet.

– Karin Boye skrev en intressant essä om Elin Wägner. Den hjälpte mig mycket i förståelsen av Elin Wägner och hennes tid när jag skrev biografin, säger Ulrika Knutson.

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Priset är ett samarbete mellan Huddinge kommun och Karin Boyes litterära sällskap. 

Priset delas ut av Huddinge kommun och prissumman är 25 000 kronor.

"I likhet med Karin Boye har Ulrika Knutson förmågan att på många olika sätt, och med kraftfull röst, fånga och engagera en publik," hälsar Karin Boyesällskapet i en kommentar.

Om Ulrika Knutson

Ulrika Knutson är född 1957 och är journalist, kritiker och författare. Hon är en känd radioröst i bland annat Sveriges Radios veckomagasin ”Godmorgon världen” och har gett ut böckerna ”Kvinnor på gränsen till genombrott” (2004) och ”Den besvärliga Elin Wägner” (2020). Hon var även redaktör för en bok om Emilia Fogelklous essäer (2009).

Karin Boye och Huddinge

Karin Boye (1900–1941) var en svensk poet och författare. Hennes familj hade ett sommarhus i Huddinge där hon skrev flera av sina kända verk. En staty av Karin Boye står i Huddinge centrum och 2021 invigdes Karin Boyes plats med konstnären Klara Kristalovas skulptur ”En vandring” i hörnet Sjödalsvägen–Förrådsvägen.

Tidigare pristagare

2012 – Nina Hemmingsson
2013 – Athena Farrokhzad
2014 – Tony Samuelsson
2015 – Tom Malmquist
2016 – Ulrika Wallenström
2017 – Johan Svedjedal
2018 – Elisabeth Hjorth och Rasha Alqasim
2019 – Alva Dahl
2020 – Alejandro Leiva Wenger
2021 – Annika Norlin

Sök

Språk