Bild med bokomslag på Augustprisvinnande böcker 2017.
 

Augustprisvinnare 2017

Augustprisgalan där litterära priser i olika kategorier delas ut, gick av stapeln den 27 november i år. Och vinnarna är. 

Årets svenska skönlitterära bok

Här tog författaren och poeten Johannes Anyuru hem priset med sin dystopiska roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.  

Årets svenska fackbok

Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström fick priset i den här kategorin. 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Ett vackert bokomslag och en vacker text, Fågeln flyger vart den vill, av Sanna Lundberg.

Lilla Augustpriset

Gick till Den röda cykeln av Saga Miketinac

Böcker av Augustprisvinnarna
246687
245990
Av: Bremmer, Fatima
Biografi över journalisten och författaren Ester Blenda Nordström (1891-1948). Som Sveriges första undersökande reporter slet hon som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland, reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.
45251
Av: Anyuru, Johannes
Diktsamling.
94388
Av: Anyuru, Johannes
Francis är tjugo-nånting och vill hela tiden vara någon annan, någon annanstans. Han ser platsen varje gång han blinkar, men har slutat tro att han någonsin kommer att hitta dit när han sitter i taxin på väg från flygplatsen på andra sidan kontinenten. När han stiger ur taxin är han tyngdlös.
32086
Av: Anyuru, Johannes
En roman om författarens far. Som ung får han från Uganda komma till Grekland för att utbildas till pilot. Här nås han 1971 av beskedet att det skett en statskupp i hemlandet. Idi Amin har tagit makten. Fadern söker asyl i Grekland, men tackar senare ja till en anställning i Zambia. Här blir han arresterad.
70719
Av: Anyuru, Johannes
235268
Av: Anyuru, Johannes
En kväll stiger tre personer som svär trohet till terrorstaten Daesh in i en bokhandel där en kontroversiell konstnär framträder. Han avbryts av ett pistolskott och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.
svenska English suomi