Karin Boye-priset till författaren Johan Svedjedal

Författaren Johan Svedjedal
Foto: Dan Hansson
 
Författaren Johan Svedjedal har tilldelats Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye.

Han får priset för Karin Boye-biografin Den nya dagen gryr, som kom ut 2017. Juryns motivering lyder:

”Karin Boyes litterära pris 2017 tilldelas Johan Svedjedal som i sin stilsäkra biografi nyanserat förmedlar en levande bild av yrkes- och privatpersonen Karin Boye, samt den tid som formade hennes idédrivna prosa och allmänmänskliga kärleksdiktning.”

– Jag är hedrad och glad över att vara årets mottagare av Karin Boyes litterära pris. När jag har arbetat med min biografi över henne har Uppsala mer och mer laddats med anknytningar till hennes tid här och delar av biografin är skriven i A-salen på Carolina Rediviva, den plats där hon läste och fantiserade under många år, säger Johan Svedjedal.

Johan Svedjedal är författare och professor i litteraturvetenskap. Han är även kulturskribent på Dagens Nyheter och ledamot av Samfundet De Nio. I boken Spektrum – den svenska drömmen (2011) skildrar han en grupp radikaler som ägnar sig åt tidskrifts- och förlagsverksamhet i 1930-talets Stockholm. I denna gruppering ingick bland andra Karin Boye.

I biografin Den nya dagen gryr (2017) ber Johan oss tänka bort den strikta statyn när vi tänker på Karin Boye. Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt, men i Johan Svedjedals bok är hon en högst levande person och framställs samtidigt den skickliga författare hon var.

– Det är angeläget och sympatiskt hur Johan Svedjedal i sin bok lyfter fram yrkespersonen Karin Boye, som så skickligt hanterade författarens hantverk. Jag ser redan nu ett standardverk i Den nya dagen gryr, säger Nick Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek i Huddinge.

Om Karin Boyes litterära pris

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Det kan vara en roman, drama, dikt, novell eller essä eller annat verk på svenska som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Det är 19:e gången priset delas ut och prissumman är i år på 25 000 kr.

Priset delas ut på Fullersta gård 19 december klockan 17.30.

Böcker av Johan Svedjedal
188211
Bok:Ner med allt?:2014
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Gc.5
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
En essäsamling som handlar om revolt och litterära drömmar om ett bättre samhälle från 1965 till 1975. Svensk skönlitteratur ville vara en radikal samhällskraft. Vilka litterära metoder använde författarna för att skapa opinion? Hur såg de på sin roll som författare? Hur såg deras kritik mot den västerländska demokratin ut?
194940
E-bok:Tänkta världar:2012
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: G/DR
Medietyp: E-bok
Förlag: W&W Elib
Resurstyp: Elektroniskt material
Boken innehåller de tidigare utgivna "Gurun och grottmannen" samt "Den sista boken". I den första boken analyseras ett antal författarskap; den andra boken handlar om vad datoriseringen betytt för boken och berättandet.
241766
Bok:Den nya dagen gryr:2017
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Gcz Boye, Karin
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
Biografi över författaren Karin Boye (1900-1941). Johan Svedjedal följer Boye från barndomen, via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala, där hon etablerade sig som poet, mötte psykoanalysen och socialismen. Vidare till Stockholm och Clarté, Spektrum och olika kvinnotidskrifter. Hon bodde tidvis i Berlin där hon genomgick psykoanalys, upplevde nazismens hot och gradvis blev en allt djärvare röst för de homosexuellas sak.
41889
Bok:Kärlek är:2007
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Hylla: Gcz Almqvist, Carl Jonas Love
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
Den första delen av tre i en biografi över Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866). Här skildras hans liv fram till 1833 - hans barndom och skolning till författare, hans giftermål och misslyckade försök att leva som bonde i Värmland samt verken Murnis och Amorina.
110519
Bok:Spektrum:2011
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Bt
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
En bok om gruppen runt den radikala tidskriften och bokförlaget Spektrum. Här fanns 1930-talets nya idéer - litterär modernism, funktionalism, kollektivt boende, rationell socialpolitik och psykoanalys. I centrum befann sig Karin Boye, Gunnar Ekelöf, essäisten Erik Mesterton och den visionäre redaktören Josef Riwkin.
129409
Bok:Skrivaredans:1999
Av: Svedjedal, Johan
Utgivningsår: 1999
Språk: Svenska
Hylla: Gcz Sjöberg, Birger
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material