E-böcker till dator och läsplatta

Innan du kan börja läsa e-böcker

För att kunna låna och ladda ned e-böcker till din dator eller läsplatta behöver du läsprogrammet Adobe Digital Editions och ett Adobe-id. Du behöver också ha ett konto hos Bibliotek Huddinge. Det är kostnadsfritt att skaffa ett bibliotekskonto och du registrerar dig här på webbplatsen: Formulär för bibliotekskonto (nytt fönster)

Skaffa Adobe-id

Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions

Dags att låna böcker

• Logga in med personnummer eller bibliotekskortnummer och pinkod på bibliotek.huddinge.se.
  • Sök upp den bok du vill läsa.
  • Klicka på bokens titel eller omslagsbilden i träfflistan.
  • Under bokens beskrivning ser du vilka format som boken går att ladda ned i. Om du får ett val, välj i första hand Ladda ner (EPUB), i andra hand Ladda ner (PDF). Klicka på en av dessa länkar.
  • Dubbelklicka på den nedladdade filen så öppnas den automatiskt i läsprogrammet. Annars dra och släpp boken i läsprogrammets fönster.
  • Nu kan du läsa boken i datorn eller föra över den till en läsplatta.

Föra över bok till läsplatta

För att läsa bibliotekets e-böcker i en läsplatta behöver du först ladda ner dem via Adobe Digital Editions på dator och sedan föra över till läsplattan.

• Koppla läsplattan till datorn.
  • Godkänn överföring av filer på läsplattan.
  • Öppna Adobe Digital Editions i datorn om du inte redan har gjort det.
  • Klicka på kugghjulet i vänstermenyn vid läsplattans namn och välj Authorize Device för att auktorisera plattan om det behövs.
  • Ta tag i boken genom att klicka på den och hålla nere musknappen. Boken följer nu med dit du drar den.
  • Dra boken till vänstermenyn och släpp den över läsplattans namn.
  • Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

Många läsplattor har trådlös uppkoppling så att du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator.

Bra att veta

Bibliotekets e-böcker fungerar bra att läsa på de flesta läsplattor som finns på marknaden, men inte alla. Generellt gäller att läsplattan måste kunna hantera filer i epub-format med Adobes kopieringsskydd (DRM). Har du en läsplatta från Sony måste du använda deras läsprogram Reader.