Karin Boyes litterära pris går till Elisabeth Hjorth och Rasha Alqasim

alt=""

Foto: Sanna Kvist och Magnus Liam Karlsson

För första gången delas Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye av två författare, Elisabeth Hjorth och Rasha Alqasim. 

De får priset för sina mångsidiga författarskap, som omfattar etik, moral och ett tydligt uppdrag i fredens och motståndets tjänst. Prissumman är på 20.000 kronor vardera.

- Jag är glad och stolt över att ta emot ett pris till Karin Boyes minne. Hennes varierande och djärva estetik tillsammans med förmågan att svara an på det som är akut i världen gör henne till en förebild. Särskilt roligt är det att dela priset med en poet som jag känner mig varmt besläktad med, säger Elisabeth Hjorth.

- Det som är fantastisk med den här typen av utmärkelser är att de inte har med själva personen att göra. Varifrån hen kommer eller vilken hudfärg hen har spelar ingen roll, utan det är prestationen som räknas. Jag är så glad över att få ett pris till minne av Karin Boye och över att få dela glädjen med Elisabeth Hjorth, säger Rasha Alqasim.

Om författarna

Elisabeth Hjorth, född 1975, är författare, kritiker och doktor i etik, och verksam som forskare och lärare. Hon debuterade med diktsamlingen ”Kärnfamiljen” (2008) och har sedan dess utkommit med flera romaner. På senare år ”Nattens regn och dagens möda” (2017), där Karin Boye är en huvudkaraktär, och ”Fadern” (2018), en feministisk roman som skildrar en ung flickas uppväxt i 80-talets Sverige och ett patriarkaliskt samhälle. 

Rasha Alqasim, född 1989 i Samarra, Irak, är poet och journalist numera bosatt i Sverige. Hon utkom 2017 med diktsamlingen, ”Jag matar kriget med dem jag älskar”. Dikterna skildrar krigets splittrade familjer och kvinnornas överlevnadsstrategier.

Rasha Alqasim är just nu aktuell med sin medverkan på Stockholms Internationella Poesifestival 2018 som pågår den 30 november till och med 1 december på Konstakademien.

- Karin Boye hade ett viktigt ärende, ett uppdrag. Det är så hon förblir angelägen. Det känns roligt att ge priset till två författare som har så mycket gemensamt med Boye i det avseendet, och skriver om brännande teman helt i hennes anda, säger Nick Jones, verksamhetschef för Konst och bibliotek i Huddinge. 

Språk

Böcker av Elisabeth Hjorth och Rasha Alqasim

271792
Av: Hjorth, Elisabeth
193602
Av: Hjorth, Elisabeth
246808
235318
Av: Hjorth, Elisabeth
178153
Av: Hjorth, Elisabeth
102952
Av: Hjorth, Elisabeth