E-böcker – så lånar du

För att kunna låna e-böcker och e- ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du behöver också skapa ett användarkonto hos Adobe. Användarkontot hos Adobe gör att du kan låna kopieringsskyddade e-böcker.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan eller genom att titta på våra tipslistor för e-böcker. 

Skaffa bibliotekskort

Vad är kopieringsskyddade e-böcker?

Skapa ett användarkonto hos Adobe

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsarprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller vårdnadshavare skapa kontot. 

Skapa användarkonto hos Adobe

Du som redan lånar e-böcker hos oss har en gång skaffat ett Adobe-konto. Adobe har haft problem med att användares lösenord har läckt ut och uppmanar alla användare att byta sina lösenord. Du kan låna och läsa e-böcker precis som vanligt, oavsett om du byter lösenord eller inte. Om du använder samma lösenord och epostadress på andra tjänster rekommenderar vi dig att även byta dessa.

Läs mer på Adobes webbplats (öppnas i nytt fönster)

Hur länge får jag låna?

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker. 

Du får låna max 5 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

Hur söker jag e-böcker?

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på e-bok och den titel eller författare du är intresserad av i sökfunktionen. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Vi rekommenderar formatet epub, speciellt för läsning på små skärmar.

Du kan också hitta e-böcker i olika kategorier via listorna här på sidan.

EPUB eller pdf?

EPUB är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner. 

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm. 

svenska English suomi