The end will be good and happy - Emily Berl

17 oktober - 23 november

Fotoporträtt från utställningen av två unga kvinnor.

I fotoutställningen "The end will be good and happy" vill fotografen Emily Berl nyansera bilden av nyanlända unga tjejer i Sverige. Genom personliga porträtt vill hon lyfta deras berättelser och ge dem en röst. Medierna skildrar ofta flyktingar som en stor anonym massa och unga kvinnors perspektiv syns sällan till. Berl vill visa människorna, och framför allt, de unga kvinnorna bortom den stereotypa bilden. 

Om Emily Berl

Emily Berl är bosatt i Los Angeles och gör allt från personporträtt på världskändisar, som Barbra Streisand och Viggo Mortensen, till internationella reportage, och arbetar bland annat för New York Times - en av världens mest ansedda tidningar.

Tillsammans med fem andra fotografer har hon följt syriska flyktingar genom en rad fotoreportage, bland annat från Libanon och Alfta/Edsbyn i Hälsingland. Projektet - DISPATCHED - som pågår på nätet och som ska vandra runt på amerikanska college och bli en bok, skildrar syriska flyktingar på olika vis.

Mer information om utställningen och projektet DISPATCHED finns på emilyberlphoto.com 

Utställningen The end will be good and happy finns även på Facebook

Osynliga röster - Amalia Alvarez

21 september-23 november 2018

Konstverk av Amalia Alvarez. Tre unga kvinnor står framför ett flervåningshus.

Ungdomar och kvinnor, från hela Sverige, med olika kulturer och genus, som lever i utsatta situationer, inspirerar konstnären Amalia Alvarez. Hennes bilder visar hur dessa människor uppfattar kaos och samhället de lever i utifrån deras sociala position. Resultatet visas i en utställning i serieformat och ger en röst åt dem som sällan hörs i det offentliga.

Om Amalia Alvarez

Amalia Alvarez bor i Lund sedan 2001 och har hunnit med att få Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris, arbeta fackligt med papperslösa arbetare, studera genusvetenskap, serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola och arbeta som serietecknare/forskarassistent på Malmö Universitet.

Hon har också publicerat de trespråkiga serieböckerna ”Fem papperslösa kvinnors historier”, som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och ”Fem historier om prostituerade” (2016). Båda böckerna verkar inom genren socialrealism och baseras på verkliga historier.

2015 medverkade hon som illustratör i ”Antirasistisk ordbok” som gavs ut av Antirasistiska akademin, där hon organiserar sig. 

Amalia medverkar just nu i seriealbumet "Draw the line", som är historier i kölvattnet av Metoorörelsen, och i SVT:s dokumentär "Serietecknarna", som finns tillgänglig på SVT Play.

Utöver det har Amalia tecknat för ett flertal tidskrifter och magasin, exempelvis Mana, Arbetaren, Feministiskt perspektiv och Bang, men även i de spanskspråkiga medierna Liberación och Magazine Latino.

Hon har också medverkat i flertalet utställningar som ”Women making history” på Malmö Muséer, ”Migration memory encounters” på Malmö Stadshus och nu senast i Bästa Biennalens utställning Kaos. 

För övrigt ägnar sig Amalia åt presentationer, föredrag, workshops och att teckna fanzines med antirasistisk satir. För tillfället arbetar hon på sin tredje bok, och med ett projekt att dokumentera flyktingarnas och romernas situation i Malmö i serieform.

Kommande utställningar

Den dolda pärlan - ikoner och sakral konst

3 december 2018 - 4 februari 2019

Målning av Sanct

Målning av Gabriel Jara

”Den dolda pärlan” är en utställning med kristen sakral konst från två olika tidsepoker som möter varandra. I den visar Gabriel Jara sina målningar inspirerade av  Albertus Pictor, Sveriges och Skandinaviens kanske störste kyrkomålare som levde under 1400-talet. Motiven har han hämtat från gamla kyrkor runt om i Sverige. Ikonerna i utställningen är inspirerade av den bysantiska stilen från 300-talet. Motiven kommer från Nya och Gamla testamentet. 

Dåtidens massmedia

Ikoner har alltid haft en stor kommunikativ betydelse i den Ortodoxa kristna kyrkan. Detsamma kan sägas om  väggmålningarna i gamla svenska kyrkor. Bilderna fungerade som dåtidens massmedia och gjorde det möjligt för kyrkan att nå ut med sitt budskap i en tid då de flesta människor varken kunde läsa eller skriva.

Om Gabriel Jara

Gabriel Jara är bosatt i Vårby gård och har målat och undervisat om ikoner och sakral konst i mer än 20 år. Till största del har han lärt sig ikonmåleri i den Grekisk Ortodoxa kyrkan där det finns en djup tradition och kunskap i bysantiskt måleri. Han har också rest och tillbringat tid olika kloster och kyrkor i Grekland och Serbien för att fördjupa sig i måleriet.

Här i Sverige har han studerat för Biskop Johannes Deurloo, som undervisat om ikoner sedan 1970-talet i Heliga Konstantin och Helenas församling.

Gabriel rekommenderar ikonmåleri varmt. Att för en stund lämna stressen och den ständiga uppkopplingen på dator och mobil är väldigt avkopplande och ger ett lugn inombords.

Vårdkasen på korpberget

Forntida varningseld, så kallad Vårdkase

Foto: Patrick Le Fèvre

3 december 2018 - 4 februari 2019

Fotoutställning med bilder av Patrick Le Fèvre som dokumenterat flertalet av de "forntida" vårdkasar eller varningseldar, som Vårby-Fittja hembygdsförening tänt på Korpberget en lördag i oktober sedan 1998. Vårby betyder vaktbyn. Huddinge kommun har vårdkasen som sin symbol.

Språk Språk