Utställningar

Här presenterar vi pågående, kommande och tidigare utställningar på Vårby bibliotek med Barnkonsten. Det är alltid gratis inträde och utställningarna är öppna under bibliotekets öppettider.

Kom dagen, kom natten

Utställning 5 maj-29 juni 2021

Illustration: Emma Virke

En utställning baserad på boken med samma namn, med bilder av Emma Virke och text av Åsa Lind.

Kom dagen, kom natten är en bildberättelse om en sensommardag på landet. Ett innerligt möte mellan poesi och bilderbokskonst där vi får följa dagens skeenden och nattens drömmar. Boken vecklar ut sig som ett dragspel. På ena sidan finns dagen, på den andra tar natten vid.

Morfar säger att höststormarna är på väg, men ännu är det varmt i solen. De stora barnen springer med dunkande steg mot stranden. Barnet som inte kan simma utan flytkuddar blir kvar vid strandkanten. Ensamheten bryts av en trollslända som landar på hennes hand. På natten möter hon sländan igen och de flyger tillsammans genom natthimlen, men utan vingar faller hon tung som en sten djupt ner i vattnet. Under ytan är armarna vingar och nu kan hon simma utan flytkuddar uppåt mot morgonljuset.

Kom dagen, kom natten har utsetts till 2020 års bästa svenska bilderbok och har belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Boken nominerades även till Augustpriset 2020.

Emma Virke (f. 1974) är illustratör, konstnär, författare och grafisk formgivare verksam i Stockholm. Hon debuterade 2009 som bilderboksillustratör och vann Natur & Kulturs bilderbokstävling med sina illustrationer för Mops skriven av Eva Lindström och har sedan dess medverkat i ett tjugotal böcker. Hösten 2017 tilldelades Emma Virke Elsa Beskowplaketten för den egna bilderboken Klä på Herr H (2016).

Åsa Lind (f. 1958) är barn- och ungdomsförfattare, verksam i Stockholm. Hon har skrivit ett trettiotal böcker, såväl fakta som skönlitteratur. Mest känd är hon för böckerna om Sandvargen och Zackarina. Sandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003. Den har översatts till 24 språk och har blivit en modern klassiker. 2014 tilldelades Åsa Lind Kulla-Gulla-priset.

Språk