Den dolda pärlan

Här presenterar vi pågående, kommande och tidigare utställningar på Vårby bibliotek med Barnkonsten. Det är alltid gratis inträde och utställningarna är öppna under bibliotekets öppettider.

Let me look into your eyes - Lotte Nilsson-Välimaa

Utställning 9 oktober - 5 december 2020

Akvarellmålning i grön, blå och brunt som företäller ett öga. Av Lotte Nilsson-Välimaa

Konstverk av Lotte Nilsson-Väimaa

Sedan 2011 har konstnären Lotte Nilsson-Välimaa bjudit in människor till korta möten för att måla av deras ögon. I 15 minuter får hon se in i en persons ögon för att studera iris och pupill. Under tiden blir ögonporträttet till. I denna utställning visar hon också några större verk, vad händer när blicken omfamnar rummet? 

Lotte Nilsson-Välimaa är utbildad på Konstfack inom textil och skulptur. Hennes konst är fokuserad på rumsrelaterade verk som tar sin utgångspunkt från kroppen. Hon har kontinuerligt utställningar i Sverige och internationellt. Se gärna vidare på darkpink.se

Tidigare utställningar

angle-left Den dolda pärlan

Den dolda pärlan - ikoner och sakral konst

3 december 2018 - 4 februari 2019

Målning av Sanct

Målning av Gabriel Jara

”Den dolda pärlan” är en utställning med kristen sakral konst från två olika tidsepoker som möter varandra. I den visar Gabriel Jara sina målningar inspirerade av  Albertus Pictor, Sveriges och Skandinaviens kanske störste kyrkomålare som levde under 1400-talet. Motiven har han hämtat från gamla kyrkor runt om i Sverige. Ikonerna i utställningen är inspirerade av den bysantiska stilen från 300-talet. Motiven kommer från Nya och Gamla testamentet. 

Dåtidens massmedia

Ikoner har alltid haft en stor kommunikativ betydelse i den Ortodoxa kristna kyrkan. Detsamma kan sägas om  väggmålningarna i gamla svenska kyrkor. Bilderna fungerade som dåtidens massmedia och gjorde det möjligt för kyrkan att nå ut med sitt budskap i en tid då de flesta människor varken kunde läsa eller skriva.

Om Gabriel Jara

Gabriel Jara är bosatt i Huddinge kommun och har målat och undervisat om ikoner och sakral konst i mer än 20 år. Till största del har han lärt sig ikonmåleri i den Grekisk Ortodoxa kyrkan där det finns en djup tradition och kunskap i bysantiskt måleri. Han har också rest och tillbringat tid olika kloster och kyrkor i Grekland och Serbien för att fördjupa sig i måleriet.

Här i Sverige har han studerat för Biskop Johannes Deurloo, som undervisat om ikoner sedan 1970-talet i Heliga Konstantin och Helenas församling.

Gabriel rekommenderar ikonmåleri varmt. Att för en stund lämna stressen och den ständiga uppkopplingen på dator och mobil är väldigt avkopplande och ger ett lugn inombords.

Språk