16 november 2019-15 januari 2020

Tittut! - en interaktiv lekutställning

 

Foto: Jonatan Mårtens

Vernissage 6 november kl. 13-15.

Tittut är en interaktiv lekutställning för små barn skapad av Annika Thore och Form & Funktion.

Här kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska nya vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik. Utställningen bygger på igenkännande och miljöer för de allra yngsta men fungerar fint för barn ända upp i skolåldern. Gratis, ingen föranmälan.

29 november 2019-31 januari 2020

The Ghostly Gardens Grow

"Hon håller blommorna" och "Smygerskan" av Saskia Gullstrand.

En underlig fest pågår i dimman. Mörkklädda kvinnor smyger bland skuggorna, medan ljuslyktor gungar i trädkronorna och spöken och andar skålar för den tilltagande hösten. En verklighet som tar form i det undermedvetnas gränsland, där gestalter och skeenden som kan anas i skymningsljus och drömmar träder fram.

The Ghostly Gardens Grow visar snapshots ur en fantasivärld präglad av mystik, oro och mörk humor, där gränsen mellan skönhet och obehag hela tiden överskrids. Bilderna är skapade av serietecknaren Saskia Gullstrand.

Om Saskia Gullstrand 

Saskia Gullstrand är serieskapare och illustratör baserad i Malmö, som ofta gör mörka och sagoliknande berättelser om kärlek, syskonskap och våld. Med sci-fi och sagoelement som verktyg gestaltar hennes historier ofta familjeband och transformationer som sker i livet i samband med åldrande, pubertet eller olika kriser. Hon har tidigare gett ut serieböckerna We Came So Far For Shelter (2018) och Räddaren den barmhärtiga (2014).

Tidigare utställningar

angle-left Den dolda pärlan

Den dolda pärlan - ikoner och sakral konst

3 december 2018 - 4 februari 2019

Målning av Sanct

Målning av Gabriel Jara

”Den dolda pärlan” är en utställning med kristen sakral konst från två olika tidsepoker som möter varandra. I den visar Gabriel Jara sina målningar inspirerade av  Albertus Pictor, Sveriges och Skandinaviens kanske störste kyrkomålare som levde under 1400-talet. Motiven har han hämtat från gamla kyrkor runt om i Sverige. Ikonerna i utställningen är inspirerade av den bysantiska stilen från 300-talet. Motiven kommer från Nya och Gamla testamentet. 

Dåtidens massmedia

Ikoner har alltid haft en stor kommunikativ betydelse i den Ortodoxa kristna kyrkan. Detsamma kan sägas om  väggmålningarna i gamla svenska kyrkor. Bilderna fungerade som dåtidens massmedia och gjorde det möjligt för kyrkan att nå ut med sitt budskap i en tid då de flesta människor varken kunde läsa eller skriva.

Om Gabriel Jara

Gabriel Jara är bosatt i Huddinge kommun och har målat och undervisat om ikoner och sakral konst i mer än 20 år. Till största del har han lärt sig ikonmåleri i den Grekisk Ortodoxa kyrkan där det finns en djup tradition och kunskap i bysantiskt måleri. Han har också rest och tillbringat tid olika kloster och kyrkor i Grekland och Serbien för att fördjupa sig i måleriet.

Här i Sverige har han studerat för Biskop Johannes Deurloo, som undervisat om ikoner sedan 1970-talet i Heliga Konstantin och Helenas församling.

Gabriel rekommenderar ikonmåleri varmt. Att för en stund lämna stressen och den ständiga uppkopplingen på dator och mobil är väldigt avkopplande och ger ett lugn inombords.

Språk