Queering Sápmi

Här presenterar vi pågående, kommande och tidigare utställningar på Vårby bibliotek med Barnkonsten. Det är alltid gratis inträde och utställningarna är öppna under bibliotekets öppettider.

Let me look into your eyes - Lotte Nilsson-Välimaa

Utställning 9 oktober - 5 december 2020

Akvarellmålning i grön, blå och brunt som företäller ett öga. Av Lotte Nilsson-Välimaa

Konstverk av Lotte Nilsson-Väimaa

Sedan 2011 har konstnären Lotte Nilsson-Välimaa bjudit in människor till korta möten för att måla av deras ögon. I 15 minuter får hon se in i en persons ögon för att studera iris och pupill. Under tiden blir ögonporträttet till. I denna utställning visar hon också några större verk, vad händer när blicken omfamnar rummet? 

Lotte Nilsson-Välimaa är utbildad på Konstfack inom textil och skulptur. Hennes konst är fokuserad på rumsrelaterade verk som tar sin utgångspunkt från kroppen. Hon har kontinuerligt utställningar i Sverige och internationellt. Se gärna vidare på darkpink.se

Tidigare utställningar

angle-left Queering Sápmi

6 maj - 27 maj 2019 (utställningen är stängd fredagar)

Queering Sápmi - fotoutställning

alt=""

Foto: Sara Lindquist

Queering Sápmi är ett fotografiskt livsberättelse-projekt som pågick 2011-2014 och som fokuserar på samiska individer som bryter mot sexualitets- och genusnormer inom den samiska minoritetsgruppen. 

Projektet vill synliggöra samiska HBTQ-personer och personer som på något sätt bryter mot genus- och sexualitetsnormer i Sápmi. Målet är att skapa reflektion och debatt för att på lång sikt stärka möjligheten att leva i Sápmi oavsett identitet, könsuttryck, och sexualitet. 

Slutprodukten är en berättelse- och fotobok och en utställning som under våren visas på Vårby bibliotek med Barnkonsten. Projektet Queering Sápmi ägs av Saminourra och Ögonblicksteatern. Sáminuorra är en samisk ungdomsorganisation som arbetar utifrån samiska ungdomars intressen, möjligheter och rättigheter. Ögonblicksteatern är en fri teatergrupp i Umeå.

Låna boken Queering Sápmi på biblioteket

Språk