E-böcker

E-ljudböcker

E-böcker

Hur kommer jag åt en e-bok som jag har lånat?

Du kan alltid se vilka böcker du lånat, hur lång lånetid du har kvar, och hämta dem på nytt via "Mina lån" på bibliotek.huddinge.se. Du kan antingen ladda ner dem till valfri enhet, eller läsa boken direkt i din webbläsare.

Tillbaka

Hur lång är lånetiden för en e-bok?

Lånetiden är exakt 28 dagar från tillfället då du lånar boken. Du behöver inte återlämna e-boken, den slutar fungera automatiskt när lånetiden går ut.

Tillbaka

Jag är inloggad, men boken är inte tillgänglig

Du kan ha lånat maximalt antal böcker för den här perioden. Kontrollera under "Mina lån" hur många e-böcker du har lånat. Du får max låna fem e-böcker under en sjudagarsperiod.

Tillbaka

Varför får jag bara låna fem böcker på sju dagar?

Biblioteket har en begränsad budget för e-böcker som ska räcka till så många låntagare som möjligt.

Tillbaka

Vilka böcker finns?

Bibliotekets utbud av e-böcker innehåller både skön- och facklitteratur och barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi mest svenskspråkig litteratur.

Precis som med pappersböcker är det upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag som e-böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Biblioteket köper dock inte in alla e-böcker, utan gör ett urval.

Tillbaka

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format.

EPUB
EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade, och om du vill ladda ner dem måste de läsas med en programvara som klarar detta.

Många böcker i EPUB finns också tillgängliga för läsning direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

Ipad/Iphone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

PDF
PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar. Exempelvis är våra digitala bilderböcker för barn är ofta i PDF-format.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade och därmed måste läsas med en programvara som klarar detta.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Tillbaka

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 KB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Tillbaka

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, den slutar automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Du kan heller inte lämna tillbaka boken innan dess, lånetiden är alltid exakt 28 dagar. Filen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv.

Tillbaka

Kan jag låna om en e-bok?

Ja, du kan låna om en e-bok efter att lånetiden på 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken sparas inte.

Tillbaka

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som går att skriva ut står det i den beskrivande texten till varje bok.

Tillbaka

Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Det är lite olika. Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej; dock finns det undantag – läs gärna mer om e-böcker och tillgänglighet på Adobes webbplats.

Tillbaka

E-ljudböcker

Hur lånar jag en e-ljudbok?

Här hittar du instruktion för hur du lånar e-ljudböcker

Tillbaka

Jag kan inte ladda ner Biblio, vad ska jag göra?

Kontrollera att du har den senaste versionen av operativsystemet Android eller iOS installerad. Om du har en äldre telefon eller surfplatta som inte kan installera den senaste versionen av operativsystemet, kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio. Du kan då istället spela upp e-ljudboken direkt i webbläsaren. När du lyssnar via webbläsare måste du vara ansluten till internet.

Så här gör du för att lyssna via webbläsare:

  • Logga in på bibliotek.huddinge.se
  • Sök upp en e-ljudbok som du vill låna.
  • Klicka på "Låna: Lyssna i dator".
  • Klicka på "Öppna: Lyssna i dator".
  • E-ljudboken öppnas i webbläsaren.

 Tillbaka

Hur kommer jag åt de e-ljudböcker jag har lånat?

Logga in i Biblio. Du hittar dina lånade böcker genom att gå till "Mina lån" i menyn högst upp till vänster.

Tillbaka

Måste jag vara ansluten till internet när jag lyssnar?

I Biblio kan du välja mellan att lyssna strömmande eller ladda ner e-ljudboken. Om du lyssnar strömmande måste du vara ansluten till internet hela tiden. Om du laddar ner e-ljudboken kan du lyssna utan internetanslutning (offline). Du laddar ner boken genom att gå till ”Mina lån” i menyn högst upp till vänster i Biblio. Välj ”Gör tillgänglig offline” så laddas boken ned.

Tillbaka

Hur lång är lånetiden för e-ljudböcker?

Lånetiden är 28 dagar. Du behöver inte lämna tillbaka böckerna, länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.

Tillbaka

Kan jag låna om en e-ljudbok?

Ja, du kan låna om e-ljudboken efter att lånetiden på 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken sparas inte.

Tillbaka

Varför står det "Lånet kunde inte slutföras"?

Om du får meddelandet "Lånet kunde inte slutföras", kan det bero på att du har nått bibliotekets maxgräns på fem lån per sjudagarsperiod. Det kan också bero på att du har en avgift hos biblioteket som överstiger 100 kronor. För att du ska kunna låna igen måste avgiften ligga under 100 kronor. 

Tillbaka

Kontakta oss

Du är självklart välkommen att höra av dig med frågor till något av våra bibliotek. Om det rör problem med Biblio, är det bra om du har följande uppgifter redo:

  • Vilken enhet (modell på telefon eller surfplatta) gäller det?
  • Vilken version av operativsystemet (Android eller iOS) använder du?
  • Vilken version av Biblio använder du?
  • Vilken eller vilka titlar har du försökt låna?
  • När uppstår felet, och vad säger felmeddelandet?

Tillbaka

Språk