E-böcker

E-ljudböcker

E-böcker

Hur kommer jag åt en e-bok som jag har lånat?

Du kan alltid se vilka böcker du lånat, hur lång lånetid du har kvar, och hämta dem på nytt via "Mina lån" på bibliotek.huddinge.se. Du kan antingen ladda ner dem till valfri enhet, eller läsa boken direkt i din webbläsare.

Tillbaka

Hur lång är lånetiden för en e-bok?

Lånetiden är exakt 28 dagar från tillfället då du lånar boken. Du behöver inte återlämna e-boken, den slutar fungera automatiskt när lånetiden går ut.

Tillbaka

Jag är inloggad, men boken är inte tillgänglig

Du kan ha lånat maximalt antal böcker för den här perioden. Kontrollera under "Mina lån" hur många e-böcker du har lånat. Du får max låna fem e-böcker under en sjudagarsperiod.

Tillbaka

Varför får jag bara låna fem böcker på sju dagar?

Biblioteket har en begränsad budget för e-böcker som ska räcka till så många låntagare som möjligt.

Tillbaka

Vilka böcker finns?

Bibliotekets utbud av e-böcker innehåller både skön- och facklitteratur och barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. I dagsläget erbjuder vi mest svenskspråkig litteratur.

Precis som med pappersböcker är det upp till förlagen vilka böcker som släpps i digitalt format och när de släpps. De allra flesta nya svenska böcker släpps idag som e-böcker, och ett flertal projekt pågår för att digitalisera äldre titlar. Biblioteket köper dock inte in alla e-böcker, utan gör ett urval.

Tillbaka

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format.

EPUB
EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade, och om du vill ladda ner dem måste de läsas med en programvara som klarar detta.

Många böcker i EPUB finns också tillgängliga för läsning direkt i din webbläsare, och kräver då ingen speciell programvara.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

Ipad/Iphone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

PDF
PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar. Exempelvis är våra digitala bilderböcker för barn är ofta i PDF-format.

Notera att böcker du lånar på bibliotek är krypterade och därmed måste läsas med en programvara som klarar detta.

Rekommenderade programvaror:

PC/Mac: Adobe Digital Editions

iPad/iPhone: Bluefire Reader

Android: Aldiko

Tillbaka

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 KB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Tillbaka

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, den slutar automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Du kan heller inte lämna tillbaka boken innan dess, lånetiden är alltid exakt 28 dagar. Filen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv.

Tillbaka

Kan jag låna om en e-bok?

Ja, du kan låna om en e-bok efter att lånetiden på 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken sparas inte.

Tillbaka

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som går att skriva ut står det i den beskrivande texten till varje bok.

Tillbaka

Kan jag läsa upp en e-bok med skärmläsare?

Det är lite olika. Eftersom bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade och de flesta skärmläsare fungerar genom att kopiera texten är svaret generellt nej; dock finns det undantag – läs gärna mer e-böcker och tillgänglighet på Adobes webbplats

Tillbaka

E-ljudböcker

Vad är en strömmande e-ljudbok?

En strömmande ljudbok spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken.

Med nya appen Biblio kan du ladda ner bibliotekets e-ljudböcker och lyssna utan att vara ansluten till internet. Appen finns för Iphone/Ipad och Android och du laddar ned den gratis i App Store e och Google Play. Läs mer om appen Biblio

Om du lyssnar i datorn används en spelare i flashformat. Den öppnas automatiskt i ett nytt fönster när du klickar på ”Lyssna”.

Tillbaka

Hur lånar jag en e-ljudbok?

Här hittar du instruktioner för hur du lånar e-ljudböcker

Tillbaka

Hur kommer jag åt de e-ljudböcker jag har lånat?

Du kommer åt alla dina lån genom att logga in på bibliotek.huddinge.se och gå till "Mina lån". Klicka på länken "Hämta e-lån" för den bok du vill lyssna på så fortsätter den att spela där du slutade sist.

Tillbaka

Måste jag vara ansluten till internet när jag lyssnar?

Ja och nej. Om du lyssnar på en strömmande ljudbok spelas filerna upp direkt över nätet, då måste du vara ansluten till internet hela tiden. Via appen Biblio kan du dock välja att ladda ner böckerna. Då kan du lyssna utan att vara ansluten till internet så länge lånetiden varar.

Så gör du för att lyssna på e-ljudböcker med appen Biblio

Tillbaka

Hur lång är lånetiden för e-ljudböcker?

Lånetiden är 28 dagar. Du behöver inte lämna tillbaka böckerna, länken upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.

Tillbaka

Kan jag låna om en e-ljudbok?

Ja, du kan låna om e-ljudboken efter att lånetiden på 28 dagar har gått ut. Låna helt enkelt samma bok en gång till. Det kommer dock att räknas som ett nytt lån, så bokmärken sparas inte.

Tillbaka

Vilket spelarprogram används för e-ljudböcker?

Genom att ladda ner appen Biblio kan du låna och lyssna på bibliotekets e-ljudböcker. Appen är gratis och finns att hämta i App Store eller Play Butik. Information om appen Biblio

Tillbaka

Jag kan inte spela upp ljudboken, vad ska jag göra?

Om du har problem på din surfplatta/telefon, kontakta biblioteket.

Om du har problem med att lyssna på datorn beror det oftast på att du behöver uppgradera till senaste versionen av Adobe Flash Player

Om spelaren inte går igång utan ser "grå" ut beror det vanligen på att din brandvägg blockerar uppkopplingen till vår databas. Testa att stänga av den tillfälligt och spela upp boken igen. Om det fungerar bör du kunna lösa problemet permanent genom att öppna port 1935 i brandväggen.

Om inget av detta fungerar, kontakta biblioteket så får du hjälp att lösa problemet.

Tillbaka

Använder strömmande e-ljudböcker cookies?

Nej, strömmande ljudböcker använder inte cookies.

Tillbaka

Kan jag lyssna på e-ljudböcker på min mobil eller surfplatta?

Javisst! Instruktioner för hur du lånar e-ljudböcker finns på sidan så funkar det.

Tillbaka

Språk Språk